Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gumiabroncs - Mire figyeljünk?

 

A gumiabroncs – Mire figyeljünk?

 

  A gumiabroncs az egyetlen kapcsolat az autó és az úttest között. Egy tenyérnyi felületen érintkezik a gumiabroncsunk az úttesttel. Ezért fontos a gumiabroncsok állapotát pontosan ismerni. Gumivásárlás előtt érdemes informálódni és különböző szempontokat figyelembe venni, hogy megfelelő gumiabroncsokat tudjunk kiválasztani vezetési stílusunknak és igényeinknek megfelelően.

 

A gumiabroncsokat több szempontból érdemes megvizsgálni: Idény szerint, felhasználás szerint, árkategória szerint, mintajellege szerint, műszaki paramétereket autógyártó ajánlásai szerint.

 

Idény szerint: Mindig az időjárásnak megfelelő gumiabroncsot válaszunk. Nyárigumi télen életveszélyes lehet, mivel a nyárigumi a hidegtől megkeményedik, elveszti tapadását. A téligumi az anyagösszetétele miatt és a barázdákkal ellátott mintakialakítás miatt  megőrzi tapadási képességét hideg és zord időjárási körülmények között is. A rendszerek kialakítása miatt a havas, jeges úton is kapaszkodik, ezáltal rövidítve a fékutat és a kicsúszást illetve segíti az indulást.

Nyáron ne használjon téli gumit! A puhább anyagösszetétel miatt a téli gumi nyáron nem tapad megfelelően és nagyon hamar elhasználódik, elkopik.

A négy évszakos gumiabroncsok elméletileg a téli és a nyári gumik tulajdonságait kapta meg, de gyakorlatilag sajnos nem tud mindkét tulajdonsággal megfelelően rendelkezni, és a rossz tulajdonságokat is mindkét típustól örökölte, pl.: rövid élettartam, gyors kopás, télen nem mutat olyan eredményeket mint a téli gumi, ezért ilyen jellegű gumiabroncsokat kizárólag keveset használt városi autókon használjunk.

 

Felhasználás szerint: Igényeinknek és felhasználási területeinknek megfelelően válasszunk gumiabroncsot. Ez legfőképpen a terepjáró autóknál fontos, hogy terep, országúti vagy félterep gumiabroncsot válasszunk.

 

Árkategória szerint a gumiabroncsokat három típusra különítjük:

Budget kategória: városi, keveset használt kisautókhoz ajánlott.

Középkategória: jobb minőségűek alacsony árfekvéssel. Középkategóriás városi autók vezetőinek közkedvelt kategóriája.

Prémium kategória: felső kategóriás, nagy teljesítményű autók számára kifejlesztett gumiabroncsok.

 

Mintajellege szerint lehetnek többfélék: szimmetrikus, aszimmetrikus, forgásirányos, kötetlen forgásirányos gumiabroncsok, melyeket vezetési stílushoz érdemes hangolni. Sportosabb vezetést kedvelőknek a forgásirányost ajánljuk, ami jobb kanyartapadást biztosít de mintajellegéből adódóan jóval hangosabb mint egy aszimmetrikus mintázat.

 

Műszaki paraméterek autógyártók ajánlásai szerint: Az érvénybe lévő jogszabályok értelmébe tengelyenként azonos márkájú és mintázatú gumiabroncsot kell használni. Személyautónál 1,6 mm profilmélységig használható, de téligumi esetén 4 mm alatt igen ajánlott a csere mert 4 mm alatt elveszítik a barázdák a kapaszkodóképességüket.

Figyeljünk a súly és sebességindexre, csak olyan paraméterekkel rendelkező gumit válasszunk amit az autógyártó előír, különben a gumiabroncs garanciája érvénytelenné válik.

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 81390
Hónap: 886
Nap: 25